Financial DistrictHet kloppende hart van de stad en de plek waar de grote bedrijven als Twitter, AirBnB en Salesforce hun hoofdkantoor hebben. Doordeweeks stikt het hier van de mensen, maar op zondag is het Financial District een ware 'ghost town'. Zelfs de McDonald's is er dicht op zondag. Ja, wij waren ook verbaasd. Behalve het onnatuurlijk strekken van je nek om naar al die hoge torens te kijken, is er weinig te doen, zou je zeggen. Nou, dat valt wel mee. Als je goed zoekt, dan is er ook tussen de wolkenkrabbers genoeg leuks en unieks te vinden. Op deze pagina nemen we je mee op een tocht langs de bezienswaardigheden die je net zo goed even kunt gaan bekijken als je toch in de buurt bent, onze favoriete restaurants en een hidden gem waar zelfs de meeste locals niet eens weet van hebben.


Waar moet je naartoe in de Financial District?


Transamerica Pyramid

 

De op één na hoogste toren van San Francisco stamt uit 1972. De Transamerica Corporation, een verzekeringsmaatschappij uit SF, was destijds toe aan een nieuw hoofdkantoor en had eigen maar een echte eis voor hun nieuwe stekkie: het moest de hoogste toren van de stad worden. Klein probleempje: San Francisco houdt niet zo van wolkenkrabbers.

 

En dus werd Transamerica beperkt tot een gebouw van ongeveer dertig verdiepingen. Gelukkig vonden ze een maas in de wet. Daarin stond namelijk dat er een bepaalde hoeveelheid kantoorruimte mocht worden gebouwd, niet hoe hoog het gebouw mocht worden. Maak je een pyramide, dan kun je een flink stuk hoger de lucht in met hetzelfde aantal vierkante meter aan kantoren dan met een normaal, rechthoekig gebouw. En dus kreeg SF in de jaren '70 deze prachtige toren tegen de wens van de stad in. Leuk voor ons Nederlanders om te weten is dat de toren op dit moment eigendom is van ons eigen Aegon.


Salesforce Tower

 

Nog zo'n gigant die ontstaan is uit een maas in de wet. Salesforce kocht vier percelen op en combineerde de hoeveelheid kantoorruimte om één gigantische toren te bouwen en drie kleinere. Het resulteerde in het huidige hoogste gebouw in SF. Als de toren helemaal afgerond is, gaat de 62e verdieping open als een openbare plek waar iedereen welkom is om van het uitzicht te genieten.

 

De ruim 300 meter hoge Salesforce Tower heeft daarnaast op de bovenste verdiepingen allemaal LED-lichten zitten die iedere avond een lichtshow vormen. De show is doorgaans te zien van 21:00 uur tot middernacht en is ontwikkeld door kunstenaar Jim Campbell. Na middernacht verandert de top in een sterrenhemel.

 


Wells Fargo Museum

 

Een museum over een bank. Gaap... Nou, dit museum niet, hoor. Wells Fargo is niet alleen een van de grootste banken in Amerika, maar ook nog eens een die in de goldrush is ontstaan in San Francisco. En daar gaat dit museum over. Binnen zijn allemaal attributen te vinden die uit deze interessante periode in de geschiedenis van de stad stammen.

 

Zo zijn er diverse goudklompjes te vinden in alle kleuren goud denkbaar, hebben ze een originele postkoets uit de jaren 1850, staat er een Pong-computerspel dat destijds door de bank gefinancierd is en is er genoeg te lezen over overvallen en bandieten die deze zogenoemde Pony Expresses à la Daltons probeerden te overvallen. Tevens kun je hier je eigen geld drukken. Wie wil dat nou niet?


Ferry Building

 

De Ferry Building is een van de meest iconische gebouwen in de stad. Daarnaast is het ook een van de oudste panden in SF, omdat het als een van de weinige gebouwen de aardbeving en branden van 1906 heeft overleefd. Het havengebouw overleefde de schokken en stond vervolgens ver genoeg van andere gebouwen om geen vlam te vatten.

 

Elke dinsdag, donderdag en zaterdag van 06:00 uur tot 14:00 uur is hier een van de grootste en populairste farmers market in de regio te vinden. Binnenin het gebouw is een permanente indoor-markt met allemaal lokale producten te vinden. O ja, en de ferries naar Sausalito, Vallejo, Oakland en andere plekken rond de Bay vertrekken van hier. Wil je goedkoper naar Sausalito met de boot? Dan is dit de plek vanwaar je moet vertrekken. Op de pagina Tips en Trucs hebben we uitgelegd hoe dat werkt.


SF Railway Museum

 

Klein, maar fijn. Dat is zeker van toepassing op dit gratis museum aan de Embarcadero. Het SF Railway Museum richt zich op de geschiedenis van het openbaar vervoer in de stad en met name de oude streetcars die van over de hele wereld naar SF zijn gebracht en nog steeds rondrijden. 


Lotta's Fountain

 

Het mag er dan misschien uitzien als een verroest urinoir, Lotta's Fountain heeft een plek in de harten van de San Franciscans veroverd. Na de verwoestende aardbeving van 1906 werd deze fontein de plek waar verloren gewaande vrienden en familieleden elkaar weer troffen. Elk jaar op 18 april wordt hier  dan ook stilgestaan bij die ellendige aardbeving.


Cupid's Arrow

 

Altijd al eens een veel te grote pijl en boog willen zien? San Francisco heeft er een voor je. Meer dan dat kunnen we er ook niet over zeggen. Het levert een paar leuke plaatjes op die je normaal gesproken niet zou maken, maar we raden niet aan om speciaal voor dit ding elf uur in een vliegtuig te zitten.


Verborgen schepen

 

San Francisco heeft meer dan veertig verborgen schepen onder de Financial District liggen. Hoop je ze te zien? Dan heb je pech. Alle schepen liggen nog steeds in de fundering van de stad verstopt. De schepen stammen uit de tijd van de goldrush en zijn blijven liggen toen de stad een stuk van de Bay inpolderde om daar later wolkenkrabbers op neer te zetten


Waar kun je eten in de Financial District?


 

FiDi's Foodtrucks

 

Misschien wel de meest Amerikaanse hype van dit moment: Foodtrucks. De Financial District ligt er doordeweeks tijdens lunchtijd gevuld mee. Loop tussen 11:00 uur en 14:00 uur dus eens een rondje tussen de kantoorpanden en wie weet vind je iets naar je zin. Check vooral de Jamaicaanse truck eens, mocht je hem tegenkomen.

 

Adres: Meerdere locaties

Openingstijden: Ma-Vr van 11:00 - 14:00

Website: n.v.t.

 

 

Mel's Drive In

 

Houd je van een typische Amerikaanse jaren '50-diner? Dan is Mel's Drive In echt iets voor jou. Ook de gerechten die geserveerd worden passen precies in die uitstraling: burgers, lunch, brunch en natuurlijk de onvermijdelijke kannen met koffie. In de stad zijn ze op twee locaties te vinden: Aan Lombard Street en in de Financial District.

 

Adres:  801 Mission Street en 2165 Lombard St

Openingstijden: Dagelijks van 06:00 - 00:00

Website: www.melsdrive-in.com

 

 

Fogo de Chao

 

Een van de beste steakhouses vind je South of Market: Fogo de Chao Brazilian Steakhouse. Het is een keten die op meerdere plekken in de VS te vinden is, maar als je van vlees en grill houdt, dan is dit een absolute aanrader. Aangezien meerdere mensen dit vinden, is reserveren een goed idee. Vooral als je van eten op de drukkere tijden houdt.

 

Adres:  201 3rd Street

Openingstijden: Dagelijks van 11:30 - 14:00

                                                       16:30 - 22:00

Website: www.fogodechao.com

 

 

Super Duper Burgers

 

Wie van sappige burgers houdt, zit goed bij Super Duper. Deze lokale burgertent, die langszaamaan op meerdere plekken in de stad en daarbuiten opduikt, heeft eigenlijk maar twee burgers op het menu staan: een normale en een grote. Daar kun je dan kaas bij doen en als je echt graag wilt, hebben ze nog een kip-variant. 

 

Adres: 346 Kearny Street & 783 Mission Street

Openingstijden: Dagelijks van 08:00 - 23:00

Website: www.superduperburgers.com

 

 

The American 

 

Een tosti is natuurlijk gewoon maar een tosti, maar bij deze kleine zaak aan de rand van de Financial District verheffen ze de tosti naar een heel nieuw niveau. Allemaal verschillende varianten met onredelijk veel beleg. Vooral de tosti met Mac and Cheese is een aanrader. Die calorieën brand je er toch zo weer af met al die heuvels...

 

Adres: 799 Battery Street

Openingstijden: Ma-Vr van 11:00 - 16:50

Website: www.theamericansf.com

 

 

Tadich Grill

 

Bij Tadich Grill zeggen ze dat ze het oudste restaurant van San Francisco zijn. Het jaartal op de gevel geeft in ieder geval 1849 aan en dat was net het jaar dat de goldrush van start ging. Tadich is vooral bekend vanwege de visgerchten en op dat vlak zeker een aanrader als je niet naar Fisherman's Wharf wil.

 

Adres: 240 California Street

Openingstijden: Ma-Za van 11:00 tot 21:30

 Website: www.tadichgrillsf.com

 Hidden gems in de Financial District


P.O.P.O.S.

 

Dit is de afkorting voor Privately Owned Public Open Spaces, een verzameling binnentuintjes en rooftop gardens in het Financial District. Volgens een regel van het stadsbestuur in San Francisco moet elk groot kantoorgebouw een openbare ruimte bieden aan de mensen in de stad. Voor elke 50 m2 moet er één m2 aan openbare ruimte komen.

 

In totaal zijn er al meer dan zeventig van deze POPOS te vinden en dat aantal blijft stijgen elke keer als er een nieuw kantoorgebouw bij komt. Tijdens lunchtijd kan het aardig druk zijn, maar ervoor of erna zit je vrijwel alleen in deze onbekende parkjes. Een ideale plek om de drukte van de stad even te ontsnappen. HIER vind je de volledige lijst.

 


Interieur Ferry Building

 

Ook de hierboven beschreven Ferry Building heeft een minder bekend deel. Loop gewoon de grote trap onder de klokkentoren op en bekijk de originele architectuur van dit prachtige gebouw. Er zit een security guard, maar ze laten je rondkijken als je het lief vraagt. Oefen dus voor de zekerheid maar even op die zielige puppy-ogen...

 

Buiten de architectuur is er eerlijk gezegd niet veel te beleven op de tweede verdieping, maar gelukkig heeft de Ferry Building op de begane grond genoeg vertier voor ons verwende toeristen. 

 

Adres: Embarcadero / Market St

Openingstijden: Bij de gratie van de beveiliger

Kosten: Gratis

Locatie op de kaart


Roer schip Portsmouth

 

Toen San Francisco nog onder Mexicaans gezag stond, werd de stad zonder bloedvergieten veroverd door de Amerikanen. Onder leiding van John B. Montgomery (naar wie Montgomery Street in de Financial District is vernoemd) zeilde het schip Portsmouth de haven binnen en claimde de stad voor de Verenigde Staten.

 

Het roer van dat schip staat goed verstopt opgesteld in een bank, maar is gewoon te bezichtigen. Het enige wat je hoeft te doen is de Bank of America op 1. Market Street in te lopen en je kunt het oude roer bekijken, fotograferen, aanbidden en nog veel meer. Alleen eraan likken gaat niet vanwege de glazen bak eromheen. 

 

Adres: 1. Market Street

Openingstijden: Ma-Za van 08:00 tot 17:00

Kosten: Gratis 

Locatie op de kaart