Tips en Trucs


 

Vermijd wachtrijen bij de Cable Cars

 

Wie aan San Francisco denkt, denkt natuurlijk aan de oude cable cars. Voor veel toeristen is het dan ook een must dat ze tijdens een bezoek aan de stad een ritje met een van de meer dan 150 jaar oude vervoersmiddelen maken. Klein probleempje: een cable car heeft maar plaats voor ongeveer veertig reizigers en met duizenden toeristen per dag, zorgt dat voor lange wachtrijen bij de beginhaltes van de trammetjes. Je kunt natuurlijk achteraan sluiten en een uur als een zombie om je heen staan kijken, maar daar hebben we als snelle wereldreizigers natuurlijk geen tijd voor. Daarom heb ik een aantal tips, waardoor jullie sneller een plekje kunnen bemachtigen.

 

San Francisco heeft drie cable car-lijnen: Powell-Hyde, Powell-Mason en California. De eerste twee nemen je mee van Market Street richting Fisherman’s Wharf en worden gezien als de meest toeristische en idyllische routes. Daar willen dan ook de meeste mensen gebruik van maken. De California-lijn wordt daarentegen door iedereen vergeten. Oké, aan het eindpunt Van Ness heb je geen luidruchtige en stinkende zeeleeuwen of andere bezienswaardigheden, maar je hoeft dan ook geen minuut langer dan nodig te wachten tot je op het enige nog rijdende monument van Amerika zit. De California-lijn begint op de hoek Market Street/Drumm Street/California Street, in de buurt van de Ferry Building, en loopt door Chinatown, over Nob Hill naar Van Ness Avenue. Toch genoeg te zien, lijkt me...

 

Allemaal leuk en aardig, die California-lijn, maar je komt niet langs Lombard Street en mist eveneens de foto die iedereen maakt van Alcatraz gezien vanaf de heuvels, die je op de Powell-Hyde wel hebt. Geen nood: voor de die-hards onder jullie die toch overwegen om de lange rij te trotseren, heb ik nog een andere tip. Elke cable car vertrekt doorgaans voor tachtig procent gevuld. Het idee erachter is dat er onderweg nog mensen opgepikt kunnen worden die bij een van de haltes staan. Sluit dus niet achteraan in de lange rij, maar volg de route van de tram tot halte 1 of 2 en blijf daar wachten op de eerstvolgende cable car die langskomt. De kans is groot dat je aan de buitenkant van de tram moet hangen, maar ach... Dat is wel dé manier om het ritje te maken, toch?

 

Maar we blijven natuurlijk Nederlanders en je betaalt gewoon zeven dollar voor een ritje, of je nu vanaf het beginpunt meerijdt of halverwege erop springt. Zonde van het geld om een of twee haltes te missen, dus. Gelukkig rijden de cable cars van 06:00 uur ’s ochtends tot iets na middernacht. Hoe eerder of hoe later je gaat, hoe rustiger het is. Haal dus het meeste uit je jetlag vlak na aankomst door de vroege uurtjes te gebruiken om de volledige route van de cable car te rijden, terwijl alle andere mensen nog lekker aan het ontbijt zitten. 

 


 

Naar Alcatraz zonder reservering

 

Alcatraz is een van de meest bezochte monumenten van de Verenigde Staten. Houd hier bij het boeken van een reisje naar SF dus rekening mee, want vooral in de zomermaanden vliegen de tickets er razendsnel doorheen. Ben je van plan om ter plekke een kaartje te kopen, dan is de kans groot dat alles volgeboekt is en je op een andere, creatieve manier een reisje naar een Amerikaanse gevangenis moet zien te vinden. Of dat vervolgens Alcatraz gaat zijn, betwijfel ik echter. Gelukkig is ook hier een handigheidje voorhanden en wederom kun je hiervoor optimaal gebruikmaken van de jetlag die je waarschijnlijk de eerste dagen van je reis al om zes uur klaarwakker in je bed laat liggen. 

 

Alcatraz stelt namelijk iedere ochtend bij opening van de kassa’s honderd tickets voor dezelfde dag beschikbaar. De kassa’s gaan om 07:00 uur ’s ochtends open en doorgaans staat er een korte wachtrij van het kleine groepje gelukkigen die ook van deze tip op de hoogte zijn. In de zomer staan er al mensen rond 04:30 te wachten, dus afhankelijk van hoe wanhopig je bent, zul je erg vroeg op moeten. Zorg er wel voor dat je met de hele familie of vriendengroep gaat, want je kunt alleen maar tickets kopen voor de mensen die op dat moment voor de kassa staan. Dus ook oma moet ’s ochtends gewoon mee. Vervolgens kun je alsnog als een ware VIP zonder reservering naar The Rock, terwijl mensen die dit handigheidje niet weten uit verveling nog maar een extra rondje over Fisherman’s Wharf lopen. Vergeet niet naar die arme stakkers te zwaaien vanaf de boot. 

 


 

Goedkoper met de ferry naar Sausalito

 

Nu we het toch over de ferry hebben... Een enkeltje met de boot van SF naar Sausalito kost ongeveer 12 dollar. Je hebt vanuit SF twee diensten die de route aanbieden: Blue and Gold Fleet en San Francisco Bay Ferry. De eerste vertrekt vanaf Pier 41, de tweede vanaf de Ferry Building. Waar Blue and Gold zich met name richt op toeristen (ze bieden ook andere cruises aan door de baai), is San Francisco Bay Ferry meer voor de locals.

 

En daar zit net het voordeeltje. Locals gaan natuurlijk niet die belachelijk hoge bedragen neertellen die toeristen betalen. Met de Clipper Card wordt de prijs van de ferry daardoor bijna gehalveerd naar 6,50 dollar. Deze plaatselijke OV-Chipkaart is te koop in de BART-metrostations en bij Walgreens. De kaart kost drie dollar en werkt hetzelfde als onze geliefde Nederlandse OV-kaart. Je laadt er wat geld op en betaalt per rit met de bus, boot, cable car, metro en streetcar.  Met andere woorden: deze kaart van drie dollar bespaart je twaalf dollar op een retourtje van San Francisco naar Sausalito. Moet je wel vanaf de Ferry Building vertrekken, want voor Pier 41 gaat deze economisch verantwoorde vlieger niet op.

 


 

Bespaar fors op je cable car-ritjes

 

De hierboven beschreven Clipper Card heeft nog een voordeel. Ben je van plan veel gebruik te maken van het openbaar vervoer in de stad, en dan vooral de schattige kabeltrammetjes? Dan is een MUNI Pass misschien een goed idee. Een ritje met de cable car kost immers al zeven dollar per rit. Wil je een retour, dan ben je toch al 14 dollar kwijt. Er is een MUNI Pass beschikbaar die je een dag onbeperkt toegang geeft tot het openbaar vervoer in San Francisco, waar de cable car ook onder valt. Deze kaart kost normaal 22 dollar, maar heb je een Clipper, dan zakt de prijs naar 12 dollar. Scheelt je toch alweer 2 dollar op je cable car-retourtje. Kun je weer een ijsje voor halen, of zo.

 

Wil je meer weten over de MUNI Pass? Lees dan verder op onze pagina over Dagkaarten en Kortingspassen

 


 

SF Giants-wedstrijd zonder kaartje

 

Wie Amerika zegt, zegt baseball. En laten we net in San Francisco de mooiste honkbalclub ter wereld hebben: de San Francisco Giants. Vorig jaar toevallig laatste geworden in de competitie, maar dat mag de pret niet drukken. Het blijft een geweldige belevenis om in het stadion te zijn en met mijn tip kun je gratis een deel van de wedstrijd volgen. De club stelt namelijk iedere wedstrijd een kleine ruimte in het stadion beschikbaar voor fans.

 

Ongeveer veertig gelukkigen kunnen daar voor niks een kijkje nemen tijdens de wedstrijd. Het zijn natuurlijk niet de beste plaatsen in het stadion en je mag er maar drie innings blijven staan, maar het is gratis.  Het voordeel is wel dat je zicht hebt op de zogenoemde ‘triples alley’, een deel van het veld waar de bal moeilijk te vangen is. De kenners weten wat ik bedoel, de nieuwelingen in baseball kunnen via DEZE LINK een Wikipedia-pagina met de spelregels bekijken. Wel zo handig, voordat je begint te juichen om niks en compleet voor lul staat.

 

Hoe werkt het? Om de gratis ingang te vinden, moet je naar de waterkant van het stadion. Ergens in het midden ligt dan de ingang naar Triples Alley (vaak is dat de plek waar al een aantal mensen staan te wachten). Sluit aan in de rij of meld je bij de medewerker die voor de deur staat. 

 


 

Ontspannen in verborgen parken

 

POPOS: Nee, ik heb het niet over die foute comedyserie op Comedy Central. Dit is toch echt iets wat wél het aanzien waard is. POPOS staat voor Privately Owned Public Open Spaces, een verzameling van meer dan zestig openbare parken in de Financial District waar weinig mensen weet van hebben. San Francisco heeft een bijzondere wet waarmee grote bedrijven worden verplicht om voor elke vijftig vierkante meter aan kantoorruimte één vierkante meter beschikbaar te stellen voor het publiek. Dat kan in de vorm van een parkje, een binnentuin of een dakterras.

 

En vooral dat laatste is natuurlijk het proberen waard. De POPOS zijn geopend tijdens kantooruren en worden doorgaans alleen gebruikt door werknemers van de gebouwen die er hun lunch nuttigen. Ga je er voor en na de lunch naartoe, dan zit je vrijwel alleen. Een heerlijk plekje dus om even te genieten van een rustig momentje. Onder het kaartje heb ik een aantal dakterrassen op een rijtje gezet. KLIK HIER voor de volledige lijst met POPOS of kijk op onze speciaal daarover ingerichte pagina.

  

 

Via deze link kom je bij de vijf leukste rooftop gardens uit. 

 


 

Neem een gratis shuttle naar de Presidio

 

De Presidio is het nieuwste park van San Francisco. Goed, het lag er altijd al, maar het is nu helemaal omgevormd tot een openbare plek met wandelpaden en een heus Welcome Center. Het ligt alleen zo'n takken-eind van de stad af, maar ook daar is aan gedacht. De National Park Service, die het park in beheer heeft, zet dagelijks een gratis shuttle vanaf de Financial District in. Deze bus heeft maar één beperking. Tijdens de spits mogen toeristen er geen gebruik van maken en is de bus enkel toegankelijk voor mensen die op de Presidio werken. Dat houdt in dat je pas na 09:00 uur naar het park kunt en tussen 16:00 uur en 18:00 uur even op een bankje moet gaan zitten.

 

Het schema is HIER te vinden. De tijdens met een asterisk* zijn de tijden waarop alleen werknemers gebruik mogen maken van de bus. Behalve de shuttle van en naar de stad, rijdt de PresidiGo ook met bussen rond het park. Wil je dus van het Walt Disney Family Museum naar Crissy Fields en Golden Gate Bridge? Pak dan gewoon de bus.

 


 

En ook in Golden Gate Park is 'n gratis bus

 

Golden Gate Park is qua oppervlakte groter dan Central Park in New York. En dat laten de locals mensen van de Oostkust maar wat graag weten als ze de stad bezoeken. Klein probleempje: het is dan ook een flink eind buffelen van de ene naar de andere kant van het park. Gelukkig kunnen we altijd op de inventiviteit van de gemiddelde Amerikaan vertrouwen en is er een shuttleservice ingesteld om bezoekers van het park van plek A naar B te brengen. En het mooie is: deze shuttle is gratis en jullie mogen zelf bepalen welke locaties A en B gaan zijn, want de bus rijdt langs alle bezienswaardigheden in het park. Ja, zelfs de twee Nederlandse windmolens aan de kust.

 

De shuttle rijdt echter niet elke dag. Alleen op zaterdag, zondag en tijdens de belangrijke feestdagen rijden de bussen tussen 09:00 uur en 18:00 uur rond. Klik HIER voor de route van de bus.


 

Huur een fiets en krijg er kleding bij

 

Nederlanders en fietsen gaan natuurlijk net zo goed samen als... Nederlanders en fietsen. Er bestaat geen betere combinatie dan dat op deze aardbol. Gelukkig is San Francisco een stad waar fietsen goed mogelijk is en toeristen huren dan ook massaal een tweewieler om over een zekere rode brug te fietsen. In de stad zijn er dan ook genoeg fietsverhuurbedrijven te vinden, maar er is er maar één die de waarde van de fiets achteraf vergoedt, waardoor je gratis een dag kunt rondrijden op je stalen ros.

 

Het bedrijf heet Basically Free Bike Rentals en is gevestigd op Columbus Avenue. Huur je hier een fiets, dan krijg je de waarde van de fiets als tegoed mee voor in de sportwinkel van het bedrijf. Je kunt je prijs van je huur (meestal rond de 25 dollar) vervolgens uitgeven in deze winkel. Helemaal handig is dat de zaak op de weg naar de Golden Gate Bridge ligt. De hoop is natuurlijk dat jullie massaal meer geld in de winkel achterlaten dan de 25 dollar waarde van de fiets, maar dat hoeft natuurlijk niet. En omdat we ons toch allemaal moeten aankleden iedere dag, hoofdzakelijk omdat de politie anders moeilijk gaat doen, kunnen we allemaal wel iets vinden in een winkel vol shirtjes, broeken, schoenen en andere sportattributen. 

 


 

Scoor 'n gratis Belgische wafel in het FiDi

 

Goed, een Belgische wafel is voor de meeste van jullie waarschijnlijk niet de hoofdreden waarom jullie San Francisco komen bezoeken, maar een gratis wafel slaan we nooit af, toch? Elke eerste woensdag van de maand is het Belgian Waffle Day in Capitol One Cafe in het Financial District en geven ze tussen 09:00 uur en 11:00 uur gratis wafels weg aan iedereen die op dat moment de zaak betreedt. En het leuke is: Gerald, de oprichter van het bedrijfje dat de wafels aanbiedt, spreekt vloeiend Nederlands. Hij deed zijn passie voor wafels op in Amsterdam en besloot ook Amerikanen kennis te laten maken met de Belgische lekkernij. Schroom dus niet om in het plat Amsterdams om wat extra suiker te vragen.

 

De naam van het bewuste café is dus het Capital One Cafe en is te vinden op de hoek van Kearny en Post Streets


 

Gratis naar de Japanese Tea Garden

 

Wederom een tip voor de vroege vogels onder jullie, alhoewel ik deze alleen aanraad voor mensen die echt op een strak budget zitten. Een van de mooiste plekken in Golden Gate Park is de Japanese Tea Garden. Het aardige is dat de eigenaren gratis entree bieden voor mensen die zich op maandag, woensdag en vrijdag voor 10:00 uur ’s ochtends melden voor de poorten van de tuin. Daarna betaal je gewoon het normale entreetarief van negen dollar per persoon; ook niet al te duur, toch? Dus als je het kunt missen, steun de kleine ondernemers in de stad en zorg dat je er om één minuut na tienen bent. 

 

Daarnaast hebben ook musea jaarlijks een aantal dagen met gratis toegang. Wil je de hele lijst zien om te kijken of er een samenvalt met jouw verblijf? Klik dan verder via DEZE link

 


 

Korting restaurants en attracties Pier 39

 

(DE FUN PACK VAN PIER 39 IS PER 1 JUNI 2019 TIJDELIJK NIET MEER VERKRIJGBAAR)

 

Iedereen die een bezoek brengt aan San Francisco komt vroeg of laat wel een keer uit bij Pier 39. Locals vinden het maar een verschrikkelijk toeristische valkuil, maar mensen van buiten de stad hebben er doorgaans een leuke tijd. En hoe kun je het nog leuker maken? Minder druk maken, natuurlijk, maar daar zijn de plaatselijke ondernemers niet zo blij mee. Optie twee is een handig kortingboekje met coupons voor bijna alle restaurants en attracties op de Pier. De bon voor het kortingsboekje is HIER te downloaden en kan worden ingewisseld in het California Welcome Center op de tweede verdieping van de Pier. Print hem op voorhand uit of sla de code op je telefoon op. 

 

Officieel is deze actie voor het jaar 2017, waarin Pier 39 39 jaar bestond. Korting trekt echter mensen aan, weten ze ook in SF, dus hebben ze voor 2018 een geniaal concept bedacht: we gooien er nog een jubileum tegenaan. En wel het 29-jarig bestaan van de zeeleeuwen op de pier. Een unieke mijlpaal die natuurlijk gevierd moet worden. Want wat zou de pier zijn zonder die stinkende, exhibitionistische dieren die zich elke dag naakt stoeiend aan mensen van over de hele wereld tonen? 

 


 

Bespaar op pinkosten met de juiste pas

 

Pinnen in het buitenland is altijd een dure aangelegenheid, vooral in Amerika, waar ze nog boekingskosten willen rekenen voor het verwerken van boekingskosten. Weet dus wanneer je welke pas moet gebruiken om de kosten zo veel mogelijk te beperken. Met de meeste passen hangt het van het moment af wanneer er kosten gerekend worden. Wil je geld uit de muur halen? Doe dat dan nooit met je creditcard als je ook een bankpasje op zak hebt. Vaak liggen de kosten van de Nederlandse betaalrekening lager dan de kosten die een creditcardmaatschappij rekent. Pin je dan weer in een winkel of restaurant? Gebruik dan juist wel je creditcard. Vaak is dat dan weer goedkoper dan met je Nederlandse bankpasje.

 

Haal je geld af bij een pinautomaat op straat of in een bank, check dan goed welke optie voor omrekenen (conversion) je kiest. Het is altijd goedkoper om de optie 'without conversion' te kiezen. Kies je voor de andere optie, dan geef je de bank waar je geld afhaalt toestemming zelf de omrekening van euro's naar dollars te doen. Laat je je eigen bank dat doen, dan ben je altijd goedkoper uit.

 

Per bank zit er natuurlijk verschil in de kosten en gelden misschien andere regels. Informeer dus goed bij je bank wat de beste optie is in welk geval voordat je deze kant op komt. 
Reacties

Zijn jullie nog dingen tegengekomen of hebben jullie tips die we hier nog niet vermeld hebben? Laat het ons en de rest van de bezoekers dan weten via onderstaand reactieformulier.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Eric (donderdag, 23 januari 2020 08:50)

  Goede tips op de website. Een lastig en duur probleem is het parkeren van je (huur)auto. Het zou mij helpen als daar goed tips voor zijn.

 • #2

  Kevin (donderdag, 23 januari 2020 09:24)

  Hoi Eric, parkeren is ontzettend duur in SF. De goedkoopste parkeerplaatsen zijn nog steeds zo'n 35 dollar per dag (op 5th en Mission, bijv). In de avonduren is parkeren op straat vaak gratis, maar overdag gaat de meter lopen. Er komen ook steeds meer parkeerapps op de markt die zeggen goedkoop te zijn, maar dasr heb ik geen ervaring mee. De beste tip die ik kan geven, is geen auto te hebben als je in de stad verblijft. Lever hem in bij aankomst in de stad of huur hem pas op de dag van vertrek uit SF. Dat scheelg je niet alleen parkeerkosten, maar ook huurkosten. In de stad zelf is alles goed te lopen of met het ov te doen.

 • #3

  Jan Maarten (maandag, 02 maart 2020 16:04)

  Top tips ! Dank