Openbaar Vervoer in San Francisco


Het openbaar vervoer in San Francisco is voor Amerikaanse begrippen best goed geregeld. Waar je ook naartoe wilt in de stad, er gaat altijd wel een bus, tram of cable car naartoe en de meeste lijnen tijden met een interval van vijf of tien minuten. Wil je naar een plek buiten San Francisco (vliegveld, Oakland, Berkeley), dan kun je gebruikmaken van de BART. Lees hier meer over onderaan deze pagina.

 

Bussen en trams in de stad kosten 2,75 per rit (ticket is twee uur geldig, dus overstappen kan gratis) en zijn cash in de bus te betalen. Houd er wel rekening mee dat de automaten in de bussen en trams géén geld kunnen wisselen, dus wil je de gemeentekas niet onnodig spekken, zorg dan dat je gepast geld op zak hebt. Een andere optie is het aanschaffen van een Clipper Card. Met deze lokale variant op onze Nederlandse OV-chipkaart kun je per rit betalen in het OV in de hele Bay Area en krijg je een kleine korting. Mocht je veek gebruik gaan maken van het OV, dan is een dagpas of meerdaagse pas te overwegen. Lees hier meer over op de pagina Dagkaarten en Kortingspassen.

 

Onder de kaart heb ik een aantal mogelijkheden op een rij gezet om van de plekken met de meeste hotels naar de grootste toeristische trekpleisters te rijden. Klik op de kaart om naar 511.org te gaan, de site waarmee je je reis met OV van deur tot deur kunt plannen.


Golden Gate Bridge

 

Union Square:

Bus: Lijn 38 / 38R - overstappen op lijn 28

Kosten: 2,75 dollar (2,50 met Clipper Card)

WaarGeary Street (halte Powell Street)

Route: Vanaf Geary Street (hoek Powell/Geary) vertrekt iedere vijf minuten de Geary Express-bus (38 of 38R/X) richting de westkust van San Francisco. Stap uit bij de halte Park Presidio Boulevard en steek de straat over naar de hoek Geary/Park Presidio Boulevard, waar je bus 28 kunt pakken naar Golden Gate Bridge. Let wel: deze bus rijdt niet over de brug.

 

Bus: Lijn 30 - overstappen op lijn 28

Kosten: 2,75 dollar (2,50 met Clipper Card)
WaarKearny Street (halte Market Street/Geary Street)

Route: Ook bus 30 vertrekt om de vijf minuten en rijdt door Chinatown, via Fisherman's Wharf naar de Marina District. Wil je een stuk wandelen naar de brug, dan is rijden tot het eindpunt een goede optie. Wil je helemaal tot aan de brug met de bus, stap dan uit bij de halte Van Ness (net na Ghirardelli Square) en stap over op bus 28. Deze lijn neemt je mee tot aan de voet van de brug.

 

Fisherman's Wharf:

Bus: Lijn 28

Kosten: 2,75 dollar (2,50 met Clipper Card)

WaarVan Ness Avenue (kruising met North Point Street)

Route: Vanaf Fisherman's Wharf is het een klein stukje lopen naar de halte vanwaar bus 28 vertrekt. Deze lijn neemt je zonder overstappen mee naar de brug. Loop vanaf Fisherman's Wharf langs Ghirardelli Square, klim vervolgens een stukje omhoog naar North Point Street en sla linksaf tot aan Van Ness. De bushalte ligt aan de overkant van de straat.

 


Painted Ladies

 

Union Square:

Bus: Lijn 21

Kosten: 2,75 dollar (2,50 met Clipper Card)

WaarMarket Street (naast Gap Store)

Route: Vanaf Market Street is bus 21 de enige die direct langs de Painted Ladies en Alamo Square rijdt. Neem de bus in de richting Hayes en stap uit bij de halte Steiner Street.

 

Fisherman's Wharf:

Bus: F-line streetcar - overstappen op bus 21

Kosten: 2,75 dollar (2,50 met Clipper Card)

WaarJones Street (halte Beach Street)

Route: Vanaf Fisherman's Wharf neem je de F-line streetcar naar Market Street. Stap uit bij Powell Street en neem bus 21 (Hayes) bij de halte naast de Gap Store. Stap uit bij de halte Steiner Street.

 


Golden Gate Park

 

Union Square:

Bus: Lijn 5 / 5R

Kosten: 2,75 dollar (2,50 met Clipper Card)

WaarMarket Street (naast Gap Store)

Route: Buslijn 5 (Fulton) neemt je van Market Street mee naar de noordzijde van Golden Gate Park. Afhankelijk van waar je wilt zijn, bepaal je de halte waar je uitstapt. Wil je naar de Academy of Science, De Young Museum of de Japanese Tea Garden, stap dan uit bij de halte 9th Avenue en loop links het park in. Wil je naar de Nederlandse windmolens, rijd dan door tot het eindpunt van de lijn.

 

Bus: Lijn 7 / 7R

Kosten: 2,75 dollar (2,50 met Clipper Card)

WaarMarket Street (halte in het midden van de straat, nabij Powell Street)

Route: Buslijn 7 (Haight/Noriega) neemt je van Market Street mee naar de zuidzijde van Golden Gate Park. De rest van de informatie is hetzelfde als bij lijn 5. Afhankelijk van waar je wilt zijn, bepaal je de halte waar je uitstapt. Wil je naar de Academy of Science, De Young Museum of de Japanese Tea Garden, stap dan uit bij de halte 9th Avenue en loop rechts het park in. Wil je naar de Nederlandse windmolens, rijd dan door tot het eindpunt van de lijn.

 

Fisherman's Wharf:

Bus: F-line streetcar - overstappen op bus 5 of 7

Kosten: 2,75 dollar (2,50 met Clipper Card)

WaarJones Street (halte Beach Street)

Route: Vanaf Fisherman's Wharf neem je de F-line streetcar naar Market Street. Stap uit bij Powell Street en neem bus 5 of 7 naast de Gap Store. Waar je uit moet stappen, lees je hierboven.


 

Bay Area Rapid Transit (BART)

 

BART is een snelle en veilige optie om vanuit San Francisco naar de omliggende steden te reizen. Onder andere Oakland, Berkeley en Colma zijn goed te bereiken. In SF vind je stations op Market Street en in de Mission District. Beschouw BART als een goede optie om van en naar het vliegveld te reizen, maar doe geen moeite als je de stad wilt zien, want voor sighseeing kom je met de regionale metro niet erg ver. 

 

Er zijn vanuit San Francisco vier verschillende lijnen. Iedere lijn heeft iedere vijftien minuten een trein. In de avonduren en op zondag vallen de rode en groene verbinding weg en zijn alleen de gele en blauwe nog over. Het vliegveld is dus altijd te bereiken.

 

Bekijk via DEZE LINK de tijden