Painted LadiesDe Painted Ladies zijn verreweg de meest bekende Victoriaanse huizen in de stad. De gezellige huisjes zijn al sinds jaar en dag de meest gefotografeerde panden in San Francisco, maar kregen pas echt wereldwijde bekendheid in de jaren '90 danzij Full House. En dan schijnt die familie in de serie niet eens in deze huizen gewoond te hebben. Ze zitten er alleen maar te picknicken in de opening credits...

 

Nou ja, het brengt dagelijks in ieder geval hordes toeristen naar Alamo Square. En daar zijn de bewoners niet zo heel erg blij mee. De zeikerds willen per sé in een toeristisch huis wonen en gaan vervolgens klagen dat er toeristen voor de deur staan. Het heeft al geleid in een verbod voor toerbussen in de straat, waardoor de hop on/hop off-bussen je twee straten verderop moeten uitlaten, maar een algeheel straatverbod voor bezoekers gaat zelfs voor Amerikaanse begrippen gelukkig net iets te ver.


Hoe kom je bij de Painted Ladies?


Vanaf Fishermans Wharf is het 't beste om de cable car of F-line Streetcar naar Union Square / Market Street te pakken. Van daar gaan er twee bussen die kant op: lijn 21 en lijn 5. Waar bus 21 je direct naast de Painted Ladies dropt, moet je met lijn 5 nog twee blokken lopen. Beide bussen vertrekken vanaf de bushalte naast het draaipunt van de Powell Street cable car, naast de Gap-winkel.