HAIGHT-ASHBURY



Haight-Ashbury heeft naam gemaakt in de jaren 60, toen de wijk de bakermat was van de hippiecultuur en de Summer of Love. Tegenwoordig herinnert eigenlijk alleen de wiet-walm nog aan die illustere tijd van weleer. De wijk is genoemd naar de kruising tussen Haight Street en Ashbury Street. Die kruising werd door de muziekindustrie sinds de Summer of Love zo populair dat mensen massaal de straatnaambordjes van de straatlantaarns af trokken. Mocht je vinden dat ze hier toch wat hoger hangen dan op andere plekken, dan weet je nu de reden. Tegenwoordig heeft Haight-Ashbury nog steeds de vibe van een hippiewijk, met kleine zaakjes, de geur van drugs en over het algemeen een relaxte sfeer. 


Waar moet je naartoe in Haight-Ashbury?


Painted Ladies

 

Oké, de Painted Ladies liggen strikt genomen niet in de Haight-Ashbury, maar omdat er in de Lower Haight eigenlijk niet veel meer te zien is dan de bekende rijtjeshuizen, nemen we ze hier maar mee. Het is immers maar een klein stukje lopen. Die wandeling is dan ook zeker aan te raden als je bij de Painted Ladies bent. Van daar is het een prachtige wandeling langs meer van dit soort Victoriaanse huizen naar het centrum van de wijk Haight and Ashbury.

 

De naam Painted Ladies komt trouwens van het feit dat dit type woningen vernoemd is naar koningin Victoria en in sommige gevallen koningin Anne. Twee dames, waardoor de geverfde huizen vertaald de Geverfde Dames worden genoemd. Toch leuk om even te weten, toch?

 

De huizen zelf zijn niet te bezoeken. De bewoners hebben zelfs een zware hekel aan alle toeristen. Dat ging een paar jaar geleden zo ver dat ze er bij de gemeente op aandrongen dat er geen hop on/hop off-bussen meer door de straat mochten rijden. Dat verzoek werd ingewilligd.

 


Grateful Dead House

 

Een van de bands die in de jaren na de Summer of Love de Haight hun thuis noemden, was Grateful Dead. Het huis waar de band woonde is tegenwoordig een van de meest gefotografeerde woningen in de wijk. Recht tegenover het huis ligt trouwens de Victoria waar de Hells Angels in die tijd een soort clubhuis van gemaakt hadden.

 

De band en de motorgroep werkten tijdens concerten ook samen. De Hells Angels verzorgden een lange tijd de beveiliging tijdens de concerten. Tot het een keer gruwelijk mis ging en de motormuizen met fans op de vuist gingen. 

 


Amoeba Music Platenzaak

 

Al die bands en bekende muzikanten in de wijk moeten natuurlijk ergens hun platen kunnen verkopen. Misschien wel de meest bekende platenzaak uit die tijd is toch wel Amoeba. De winkel begon in Berkeley, maar opende ook een locatie aan Haight Street.

 

De winkel werd gevestigd in een voormalige bowlingzaal en dat is binnenin nog steeds goed te zien. Amoeba weet ook in deze tijd van (illegale) downloads nog steeds prima te overleven. Fans van het speuren door LP's en CD's zijn hier dan ook absoluut op hun plaats. Vooral als je op zoek bent naar de typisch Amerikaanse knallers als Journey, 38 Special en andere band die we in Nederland niet zo vaak voorbij zien komen in platenzaken.


Wedding Cake Houses

 

Geen idee of de huizen echt zo heten, maar in de buurt staan ze bekend als de Wedding Cake Houses. Zo zien ze er eerlijk gezegd ook wel een beetje uit. De kleurrijke huizen met ronde gevels vind je in Central Avenue, een zijstraat van Haight Street. Hetzelfde geldt voor deze prachtige exemplaren als bij de Painted Ladies: ze zijn alleen van de buitenkant te bekijken.


Jimmy Hendrix House

 

Of Summer of Love-icoon Jimmy Hendrix echt in dit huis gewoond heeft, wordt door sommige historici in twijfel getrokken. Waar we dan wel naartoe moeten, weten ze dan ook weer niet... Lekker handig, en dus is dit rode huis met mural nog steeds dé plek waar fans van de muzikant naartoe trekken. Tegenover zicht trouwens nog een gebouw waar Janis Joplin een aantal maanden doorgebracht heeft. 

 


Four Season Houses

 

In mijn optiek mooier dan de Painted Ladies, die alle liefde krijgen van toeristen. Toch weten veel locals niet eens van deze prachtige rij Victoria's. Ben je van plan een bezoekje te brengen aan de hippiebuurt Haight-Ashbury, dan moet je absoluut even een blokje om lopen vanaf Haight Street. Je vindt de huizen op de hoek van Masonic en Waller Streets.


Waar kun je eten in Haight-Ashbury?


Cha Cha Cha

 

Wie van tapas houdt, kan Cha Cha Cha eigenlijk niet overslaan. Dit restaurant is een local favorite in de wijk en zal ongetwijfeld op veel lijstjes voorkomen van mensen die je om aanbevelingen vraagt. Spotgoedkoop is ook dit restaurant niet, maar omdat we toch ergens moeten eten... Probeer hier vooral de cajun shrimp en 'vaca frita'. 

 

Adres: 1801 Haight Street

Openingstijden: Dagelijks van 11:30 - 23:00

Website: chachachasf.com/

 

Brioche Bakery & Cafe

 

Bij een bakkerij in San Francisco kun je natuurlijk verwachten dat je organisch geproduceerd brood en genoeg veganistische opties voorgeschoteld krijgt. Brioche stelt daarin ook zeker niet teleur. Ben je op zoek naar een goed belegd broodje, dan kunnen ze je hier zonder problemen helpen. Ook als je brioche zelf wil, natuurlijk... 

 

Adres: 1640 Haight Street

Openingstijden: Dagelijks van 08:00 - 20:00

Website: www.briochecafe.com

 

Magnolia Gastropub

 

Magnolia's is een van de beste brouwerijen in San Francisco. Elke maand hebben ze andere, zelfgebrouwen biersoorten. Veelal zijn dat de bekende biertjes als Kölsch of Hefeweizen, maar soms zijn ze in een creatieve bui en komen ze met een chocoladebier op de proppen. 

 

Adres: 1398 Haight Street

Openingstijden: Dagelijks van 11:00 - 22:00

                              Vr en Za tot 23:00

Website: magnoliabrewing.com/haight/



Hidden gems in Haight-Ashbury


Lopen over grafstenen

 

Vlak naast Haight Street ligt Buena Vista Park, waar een opmerkelijk wandelpad te vinden is. Loop je door het park, dan is de kans groot dat je over een stel oude grafstenen loopt. 

 

Buena Vista Park is een van de oudste parken van de stad en de grafstenen die hier verwerkt zijn in de paden, behoren ook tot de oudste grafstenen van San Francisco. En van de armste mensen van de stad. Toen SF uitbreidde en de gemeente halverwege twintigste eeuw besloot de kerkhoven te verplaatsen tot buiten de stadsgrenzen, konden alleen de rijken de verplaatsing betalen. Andere graven werden simpelweg geruimd en de grafstenen hergebruikt voor dit unieke pad. Beetje lugubere geschiedenis, maar daarom zeker niet minder interessant.


Free Gold Watch

 

Het gerinkel van letterlijk honderden flipperkasten komt je al tegemoet als je Waller Street inloopt vanaf Golden Gate Park. Aan de rechterkant van de straat merk je dat het geluid uit een t-shirtdrukkerij komt...

 

Logisch, toch? Hoe het zo ontstaan is, zou ik ook niet helemaal kunnen uitleggen, maar er was een moment dat de eigenaren besloten om een pinballmachine binnen te zetten. Dat werden er uiteindelijk twee, drie, vier... Tot het 't flipperkastenwalhalla werd wat het tegenwoordig is. Je kunt gewoon gratis een rondje lopen en kijken wat ze allemaal hebben. Wil je een spelletje spelen? Dan heb je een paar kwartjes nodig. O ja, als je een t-shirt wil laten bedrukken, dan kan dat ook nog steeds gewoon.