Onmisbare tips: deel 1

We leren de Amerikanen en de regio langzaamaan een beetje beter kennen en omdat jullie natuurlijk allemaal plannen hebben om ons een van deze maanden een keer te komen bezoeken, heb ik een lijstje gemaakt met tips voor een geslaagd verblijf in SF. Ik ga er voor het gemak vanuit dat jullie ook de stad willen bekijken in plaats van alleen maar in ons veel te kleine appartement op de bank te blijven zitten. Want dan kun je net zo goed naar Laag Soeren gaan en dat wil niemand. Voornamelijk omdat wij daar niet zijn om jullie te verblijden met onze sprankelende aanwezigheid. Kortom: als je hierheen komt, kun je net zo goed wat ondernemen en met mijn onmisbare tips wordt het misschien ook nog een leuke tijd. 

 

Tip 1: Wat is er leuker dan foto’s te maken van een fantastische reis en welke plek kun je in SF beter vastleggen dan de Golden Gate Bridge? Mocht je in het vliegtuig hierheen trouwens een film gezien hebben en denken dat het uitstapje naar de brug geen zin heeft omdat een leger apen, tsunami, Godzilla of een stel aliens hem vernield hebben, laat je daar niet door ontmoedigen. Grote kans dat het niet waar is, heb ik zelf ondervonden. De Golden Gate Bridge schijnt in Hollywood namelijk een gewild object te zijn om digitaal om zeep te helpen. Net als heel San Francisco, trouwens. Geen reden dus om de lange wandeling niet te maken, want het uitzicht is prachtig. En daar wil je natuurlijk foto’s van maken. Bij voorkeur met jezelf erop, anders kun je net zo goed vragen of we een ansichtkaart opsturen. Houd er van tevoren dan wel rekening mee dat je niet al te wijde kleding aandoet. Er staat bij de brug meestal een flinke wind, waar een wijd shirt dankbaar gebruik van maakt om eens goed op te bollen. Wil je dus niet visueel 15 kilo zwaarder op de gevoelige plaat staan, denk daar dan bij het aankleden die ochtend goed aan. Daar zijn wij op de harde manier achter gekomen (zie foto's). 

 

Tip 2: Wil je tijdens je verblijf een gesprekje aanknopen met wat locals, bepaal je gespreksonderwerp dan niet aan de hand van de kleding die ze dragen. Veel Amerikanen lopen over straat in sportkleding of iets wat op een pyjama lijkt. In veel gevallen betekent dat niet dat ze net gesport hebben of op weg zijn naar bed, dus voorkom dat je met een mond vol tanden staat als ze het onderwerp dat je aansnijdt een beetje vreemd vinden. Dat is ook zo. Amerikanen zijn over het algemeen erg lui en trekken kleding aan dat gemakkelijk zit. En wat zit er lekkerder dan de hele dag in soepele sportkleding rond te lopen? Sporten is daarentegen vaak een vies woord, dus probeer dat onderwerp te allen tijde te vermijden. Tenzij het over professionele sportploegen gaat, want daar krijgen ze geen genoeg van als ze met dezelfde pyjama ’s avonds op de bank zitten. Het kan zomaar het verschil betekenen tussen een leuk gesprek en een tirade met veel te veel f-woorden. 

 

Tip 3: De volgende tip die ik jullie wil meegeven die waarschijnlijk niet in de zo gerespecteerde Lonely Planet staat, is dat Amerikanen van groot houden. De maaltijden zijn groot, de drankjes die je daarbij krijgt ook, resultaat is dat ook de mensen een grotere omvang hebben en ook de gebouwen zijn hier enorm. Aan de ene kant natuurlijk logisch, want je moet dat gigantische land tot ergens mee opvullen. Praktisch kun je het dan is sommige gevallen weer niet noemen. In Berkeley hebben we bijvoorbeeld een prachtige klokkentoren. Mooie, oude bouwstijl, goed onderhouden en door zijn hoogte een onmisbaar herkenningspunt aan de skyline van de stad. En omdat een klokkentoren niet af is zonder klok, hebben ze ook daarvoor gezorgd. De toren is alleen zo hoog, dat je een verrekijker nodig hebt om nu daadwerkelijk te weten hoe laat het is. Gelukkig ligt er vlak naast een sterrenwacht. Met dat in je achterhoofd denk je als Nederlandse reus natuurlijk dat ook de inhoud van de gebouwen op Amerikaanse schaal is gemaakt. Dat valt in sommige gevallen behoorlijk tegen, zoals in ons appartement. Onze huisbaas, een ontzettend lief vrouwtje die waarschijnlijk zelfs nog aanbiedt om de was voor ons te doen als we ernaar zouden hinten, is zelf maar 1,50 groot. Net als het merendeel van de Aziatische bevolking in Berkeley. Resultaat: je hebt het idee alsof je in een stad vol kinderen loopt en ook de meubels zijn berekend op die maat, waardoor ik als een circusbeer op een kleine fietsje achter mijn bureau zit. Wil je dus goed uitgerust zijn tijdens je verblijf in SF en niet krom liggen van de rugpijn, boek dan geen hotel in een van de vele Aziatische buurten in de stad, waar je benen waarschijnlijk tot je knieën uit het bed zullen bungelen. 

 

Voor die laatste tip bedank je me nog als je door de stad loopt, want die komt goed uit bij het succesvol uitvoeren van tip 4. San Francisco is gebouwd op heuvels. En dan geen mooie, glooiende heuvels als op de Brunssummerheide, maar pittige klimmetjes met een stijgingspercentage waar zelfs Chris Froome en Tom Dumoulin twee keer over nadenken om er tegenop te fietsen. Soms kun je niet anders en moet je erlangs, maar kijk altijd goed op de kaart waar je heen wilt. Dat leerde ik vandaag toen ik door de stad liep. Ik klom me de pleuris een straat in waar zelfs geen auto’s geparkeerd konden staan, om vervolgens linksaf te slaan en met hetzelfde hellingspercentage weer naar beneden te gaan. Had ik een straat verder naar links genomen, was het gewoon vlak geweest. 

Met deze tips verwacht ik dat alle twijfels uit de lucht zijn gehaald en niets meer een bezoekje in de weg staat. Ik zal de komende weken ongetwijfeld nog veel meer blunders maken terwijl ik door de stad loop, maar dat doe ik uiteraard alleen om jullie de beste vakantie van je leven te bezorgen…

Reactie schrijven

Commentaren: 0